قیمت الکترود ۶۰۱۰


تفاوت الکترود ۶۰۱۰ با ۶۰۱۳ در چیست؟

شاید بتوان گفت اصلی‌ترین تفاوت الکترود ۶۰۱۰ و ۶۰۱۳ در نوع محافظتشان از جوش باشد.

همانطور که در مقاله “الکترودهای ۶۰۱۳ چیستند و چه ویژگی‌هایی دارند؟“ اشاره کرده بودیم، پوشش الکترودهای ۶۰۱۳ سبب محافظت از جوش در برابر واکنش‌های مختلف با اکسیژن می‌شود اما در الکترود ۶۰۱۰ زمانی که مواد سلولزی موجود در پوشش می‌سوزد، دود و گاز فراوانی توزیع می‌شود که این گاز خود سبب حافظت از جوش تازه و عدم واکنش آن با اکسیژن می‌شود.

الکترودهای ۶۰۱۰ و ۶۰۱۳ از شناخته شده ترین و پر کاربردترین الکترودهای جوشکاری هستند که در فرایند جوشکاری قوس الکترود دستی (SMAW) استفاده می شوند

الکترود ۶۰۱۰

الکترود E6010 برای جوشکاری فولادهای با کربن کم تا متوسط به کار می رود و به دلیل وجود سلولز در ترکیب روکش خود در رده­ ی الکترودهای سلولزی قرار می گیرد. معمولاً بیش از ۳۰ درصد وزنی روکش این الکترود از سلولز تشکیل یافته است و مواد دیگری چون دی اکسید تیتانیوم، احیا کننده های فلزی مثل فرو منگنز، سیلیکات های آلومینیوم، منگنز و پتاسیم، کربنات کلسیم، پودر آهن، کربنات منیزیم، کوارتز و چسب شیشه (سیلیکات سدیم) به آن اضافه می شود.

فلز جوش حاصل از این الکترود دارای حداقل استحکام کششی Ksi 60 یا MPa 430 است. این الکترود دارای قوسی قوی و نفوذی بوده و زود جوش است و دارای قابلیت انجماد سریع و یک دست فلز جوش است. سرباره آن سبک، غیر چسبنده و زود جدا شونده است. پاشش زیادی دارد. سطح مهره جوش حاصل از آن ناهموار و خشن است ولی جوش حاصل از آن، جوش سالم، با کیفیت و عاری از حفره و تخلخل است.

در اثر سوختن مواد سلولزی روکش این الکترودها دود و گاز زیادی توزیع می شود. گازهای حاصل از سوختن مواد سلولزی باعث محافظت حوضچه مذاب از گازهای موجود در اتمسفر می شود. ضمن آن که ورود گازهای هیدروژن و منوکسید کربن در قوس و قدرت یونیزاسیون بالای آن ها، باعث افزایش ولتاژ قوس و افزایش حرارت حوضچه جوش و در نتیجه نفوذ بسیار خوب مذاب جوش در داخل ساختار فلز پایه می شود. به همین دلایل، استفاده از این الکترودها در جوشکاری پاس ریشه خطوط لوله انتقال نفت و گاز و سایر قطعات و تجهیزاتی که در فضای باز انجام می شود، عمومیت یافته است

الکترود E6010 در تمام وضعیت های جوشکاری (تخت، افقی، قائم و بالای سر) استفاده می شود ولی از بهترین نوع الکترودها برای جوشکاری قائم و سقفی است. به همین دلیل کاربرد زیادی در جوشکاری سازه های فلزی با موقعیت غیر تخت و جوشکاری های سقفی و قائم دارد. با اینکه بیشترین کاربرد آن در جوشکاری فولاد نرمه است، در جوشکاری ورق های گالوانیزه و برخی فولادهای کم آلیاژ هم استفاده می شود. در جوشکاری فولاد گالوانیزه، قوس قوی آن موجب خراشیدن رویه ­ی گالوانیزه شده و گل سبک آن، کاهش حباب و تخلخل جوش را به دنبال خواهد داشت.

الکترود ۶۰۱۰ در جوشکاری بدنه کشتی، ساختمان و پل، مخازن ذخیره، لوله ها و اتصالات به خصوص در پاس ریشه کاربرد دارد. البته اجرای جوش با این الکترود نیاز به مهارت زیادی دارد. استفاده از الکترودهای E6010 با سایز بزرگتر از ۵ میلی متر به جز در وضعیت تخت یا وضعیت افقی در جوش گوشه یا فیلت محدود است.

الکترود ۶۰۱۰ برای جوشکاری نیاز به جریان مستقیم (DC) و قطبیت مثبت (RP) دارد. به دلیل پاشش زیاد ناشی از جوشکاری با آن و تمایل به ایجاد عیب Under Cut یا سوختگی و بریدگی کناره جوش، آمپر جوشکاری با آن در الکترودهای سایز بالا نسبت به انواع دیگر الکترودها پایین است.

الکترود ۶۰۱۰ نیاز به مقدار معینی رطوبت (۳ تا ۷ درصد) در روکش خود برای عملکرد مناسب دارد، در غیر این صورت عملکرد آن با اختلال مواجه شده و جوش نامرغوبی توزیع می کند. البته رطوبت زیاد نیز بر ماده سلولز اثر کرده و باعث فاسد شدن آن می شود، لذا باید در نگهداری آن دقت شود تا رطوبت زیادی جذب نکند. در این الکترود، خشک کردن الکترود با اعمال حرارت توصیه نمی شود زیرا حرارت باعث سوختن روکش می شود. نگهداری این الکترود در درجه حرارت محیط کافی است ولی باید از باران، آب، روغن و سایر آلودگی ها حفظ شود.